Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017
γνωριμία με την Χρήστο Μποκόρο....

"Στο
Αγρίνιο που μεγάλωσα, την Μεγάλη Παρασκευή ψιχάλιζε, συνήθως.
Χτυπούσανε ολημέρα λυπητερά οι καμπάνες, ήταν κι η νηστεία, ήτανε κι η
επέτειος τριών κρεμασμένων στους φανοστάτες της πλατείας και 120
εκτελεσμένων πίσω από την Αγία Τριάδα στην κατοχή, ήταν θλιμμένη από
παντού η πόλη. Λαμπρύνονταν έτσι ακόμη πιό πολύ η αναστάσιμη καλοκαιρία
της Κυριακής, τα γιορτινά φορέματα, η τσίκνα των ψητών, οι ανοιχτές
πόρτες και τα φιλιά της αγάπης. Σαν νάταν πάντα ιδανική αυτή η Κυριακή.
Άνοιξη με ήλιο και δροσερό αεράκι, έξω, μ’ όλον τον τόπο ανθισμένο,
μυρωδάτο κι αναστάσιμο και κόσμο πολύ να το νοιώθει και να το
ευγνωμονεί.
Η
ανάσταση, το ανάστημα δηλαδή του ανθρώπου, δεν είναι μεταφυσική αγωνία,
ούτε προσδοκία μεταθανάτια. Είναι μέριμνα του κόσμου τούτου, είναι
καθημερινή μας ευθύνη, πίστη στη ζωή. Και η ζωή μας δεν είναι οικονομία,
είναι φύση. Και η φύση δεν εκπίπτει, ούτε χρεωκοπεί. Εκπίπτουν αξιώσεις
και προσδοκίες, χρεωκοπούν σχεδιασμοί και πεποιθήσεις αλλά η ζωή είναι
κάτι παραπάνω απ’ όλα αυτά. Αν απελευθερωθούμε από την αγορασμένη άνεση
της ατομικής συνείδησης, θα αντιληφθούμε οτι συν-χωρούμε σε άπειρο
κόσμο, ότι συν-ανήκουμε σε βαθύτατο παρελθόν και σε εντελώς απροσδόκητο
μέλλον. Θάρρος, λοιπόν. "Θέλει αρετή και τόλμην η ελευθερία". "
Αγρολιβάδι Πάτμου, Κυριακή των βαϊων, 2011
(Από την ιστοσελίδα του καλλιτέχνη... )
...............................................................
γνωριμία με την Χρήστο Μποκόρο....
Χρήστος Μποκόρος
H ιστοσελίδα του καλλιτέχνη....
Αυτά είναι!!!!!
Lamprini T.
Υ.Γ. Κι εδώ συνέντευξή του...
Αποκλειστικό: Ο κορυφαίος Έλληνας ζωγράφος, Χρήστος Μποκόρος σε μια συναρπαστική συνέντευξη:«Μια λιτή ευημερία ονειρεύομαι - Να ορθώσουμε το ανάστημά μας απαλλαγμένοι από τα περιττά» (φωτό)
Εναν απο τους μεγαλύτερους
Ελληνες ζωγράφους τον Χρήστο Μποκόρο, φιλοξενώ σήμερα στην ιστοσελίδα
μου, έχοντας χρόνια τώρα ένα βαθύτατο θαυμασμό για το έργο του που με
μάγευε...
9 Ιουλίου 2014 - 12:00πμ
Εναν απο τους μεγαλύτερους Ελληνες ζωγράφους τον Χρήστο Μποκόρο,
φιλοξενώ σήμερα στην ιστοσελίδα μου, έχοντας χρόνια τώρα ένα βαθύτατο
θαυμασμό για το έργο του που με μάγευε... Η πρώτη αναγνωριστική μας
«συνάντηση» ήταν, όταν ζωγράφισε υπέροχα την πολυαγαπημένη μου ελιά.
Καθόλου τυχαίο, ότι εκείνη την εποχή, το1993 έφερνα στον κόσμο την κόρη
μου και ταυτόχρονα ασχολιόμουν εντατικά με τα παλιά ελαιοτριβεία του
Ρεθύμνου, γράφοντας, φωτογραφίζοντας και βιντεοσκοπώντας μάλιστα πολλές
ιστορίες για τα τελευταία Λιοτρίβια της Κρήτης.

Οταν είδα λοιπον τις ελιές του Μποκόρου, την λάμψη μέσα απο τα δέντρα του την φωτίτσα απο τα καντηλάκι , την ομορφιά της φύσης του, εκτοτε δεν... ξεκόλλησα!
9 χρόνια μετά την τελευταία του δουλειά, ο Αγρινιώτης ζωγράφος που προτιμά το ξύλο από τον καμβά, επανήλθε τον περασμένο χειμώνα με Εκθεση στο Μουσείο Μπενάκη. Η ίδια έκθεση με τον τίτλο «τα Στοιχειώδη» , θα περιοδεύει τώρα το καλοκαίρι ανά την Ελλάδα ενώ σε λίγες μέρες κάνει εγκαίνια στη Σύρο.

Σε πρόσφατη άλλη συνέντευξη του, είπε οτι περνάει διαστήματα στην Πάτμο όπου «Αφιερώνω μεγάλα διαστήματα για να είμαι έξω στη φύση, να περιποιούμαι τα δέντρα, να σκαλίζω, να φυτεύω τη γη. Ολα αυτά τα βρίσκω πολύ παραγωγικά. Ετσι, μετέχω στον κόσμο και κυρίως μαθαίνω πώς είναι η φύση. Προσωπικά, θεωρώ πολύ σπουδαία αυτή τη σχέση».
Στη συνενευξη του στο eirinika
ξεχωρίζω τα παρακάτω όμορφα λόγια του :

*******
Πώς και αποφασίσατε να αφησετε τη Νομική ( Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης) για τη Ζωγραφική; Πότε είπατε το οριστικό «ναι, θέλω να γίνω ζωγράφος»;
Υπήρξε σπουδαία η μαθητεία στη Νομική. Ήθελα να μάθω πώς μπορούν οι νόμοι να οργανώνουν και να βελτιώνουν μια κοινωνία. Δεν είχα ακόμη καταλάβει την απαράμιλλη δύναμη του παραδείγματος. Με παρέσυραν νεοφώτιστον οι κοινωνικοί αγώνες της εποχής κι άργησα να συνειδητοποιήσω ότι μόνο τον εαυτό μας μπορούμε ν’ αλλάξουμε και ότι αυτό το ελάχιστο είναι η μέγιστη συμβολή μας στην όποια βελτίωση του κόσμου. Χρειάστηκε καιρός και κόπος για να διακρίνω την αφανή αρμονία του προφανούς. Να νιώσω την ομορφιά συντελεσμένη ολόγυρά μας. Απέναντί της δοκιμαζόμαστε. Αυτήν αναζητούμε, να τη φτάσουμε, να τη δούμε. Απρόοπτη. Παιδευόμαστε υπηρετώντας την. Μορφώνουμε το πρόσωπό μας. Ένα μάθημα είν’ η ζωή. Επ’ αγαθό ή όχι, εμείς αποφασίζουμε.

Πότε αρχίσατε να ζωγραφίζετε; Από μικρή ηλικία;
Ζωγράφιζα από μικρό παιδί, πριν πάω στο σχολείο. Έφηβος όμως αρνιόμουνα να εμπιστευτώ το χάρισμα, πίστευα ότι έπρεπε να παλέψω ν’ αλλάξω τον κόσμο. Μετά τη Νομική (1975-1979) κι ένα μεσοδιάστημα αναποφάσιστου προβληματισμού, βρέθηκα το 1983, αμήχανος, στη Ανώτατη Σχολή των Καλών Τεχνών της Αθήνας. Επί χρόνια νόμιζα πως ξέπεσα στη ζωγραφική ναυαγός. Δύο θεμελιώδη ερωτήματα με βασάνιζαν: τί μπορεί, κατ’ αρχήν, να μας αφορά, ως τέχνη, σε μια κοινωνική συνθήκη που μας προτρέπει στην συνεχή απόρριψη και αντικατάσταση του παλιού από κάτι όλο και πιο νέο;
Τί μπορεί δηλαδή να κάνει, σ’ αυτόν τον καιρό της ταχύτητας και της ακατάπαυστης ανανέωσης, η ζωγραφική, που, από τη φύση της, παράγει σταθερές εικόνες και προσδοκά στην αιωνιότητα;
Και τί έχει να προσφέρει η ζωγραφική σε ένα κοινό που ως επί το πλείστον, χαριτωμένα αλλά αμήχανα, δηλώνει ότι ...δεν ξέρει από τέχνη;
Σε ποιούς λοιπόν απευθύνεται; Γιατί να της αποτίουμε σεβασμό και αξία; Ακόμα με το νόημά της παιδεύομαι. Δυσκολεύομαι να το διακρίνω από ‘κείνο της ζωής.
......................................................................................
Η ελιά, η ροδιά και το πρόσφορο ήταν τα τρία θέματα που σας καθιέρωσαν ... τι σας κάνει να ζωγραφίζετε με τόση αγάπη για την ελληνική γη και παράδοση;
Μετά από τα έργα της μαθητείας στο πραγματικό, που εκτέθηκαν στην Ώρα του Μπαχαριάν το 1989, έμπλεξα με πειρασμούς του αόρατου. 1993 παρουσίασα στην γκαλερί Ζουμπουλάκη την παραβολή της ελιάς και 1997 τα πρόσφορα. Σαν αλληγορίες του πολιτισμού τα εξέθετα. Αυτό που με ενδιέφερε δεν ήταν η εικονογράφηση της παράδοσης –στην οποία θέσει και φύσει ανήκω- αλλά η ανάδειξη της πνευματικής ουσίας στην υλική μας ζωή. Η ελιά παραστέκει από την αρχαιότητα τον πολιτισμό του τόπου και τη διατροφή μας. Έγινε οικουμενικό σύμβολο ειρήνης και ευζωίας υλικής. Ο ύστατος καρπός της όμως δεν είναι οι βρώσιμες ελιές, ούτε κ’αν το πολύτιμο λάδι τους αλλά η άϋλη φλόγα που αποδίδει εντέλει στα λαδοκάντηλα. Μια φωτεινή ομολογία στο πουθενά του σκότους. Αυτό ένιωθα να παιγνιδίζει στη διάφανη σκιά της.
Με τα πρόσφορα θέλησα να επισημάνω την ιδιαίτερη φροντίδα που καταβάλουμε στη δημιουργία της καθημερινότητας, όταν προσδοκούμε να προσεγγίσουμε πνευματικές ουσίες. Διάλεξα το κοινότερο δημιούργημά μας, τον άρτο τον επιούσιο, που με θυσιαστική επιμέλεια προσφέρουμε ως θεία κοινωνία. Μια αλληγορία για την προσφορά υλικής τελειότητας στην αϋλη τελειότητα του κόσμου. Το αντίδωρο.

Όσο για τη ροδιά και τα ρόδια της, σκεφτόμουν τη σκοτεινή ευφορία της γης και της ζωής μας, την Περσεφόνη που ανθεί και καρπίζει πριν κατεβεί στο σκοτεινό της προορισμό. Είχα στο νού μου τον πατέρα μου, να μου μιλά για την τελειότητα της καλλιεργημένης φύσης που απέδιδε ο Όμηρος περιγράφοντας το περιβόλι του Αλκίνοου στη χώρα των Φαιάκων και τη μητέρα μου, που μού’λεγε πως έστιψε ρόδια κι ήταν ο πρώτος χυμός καρπών της γης που γεύτηκα μωρό.
Αναμφίβολα είστε ένας υπηρέτης της συντηρητικής ζωγραφικής, τι είναι αυτό που σας εξιτάρει σε αυτήν; Πώς και δεν ακολουθείτε μια πιο μοντέρνα, μια πιο προοδευτική κατεύθυνση;
Κάνω αυτό που μπορώ να κάνω καλύτερα. Τι σημαίνει συντηρητικό; Τί μοντέρνο; Πολύ σύγχυση για το τίποτα. Αυτά είναι θεσμικά και προβλέψιμα. Ακαδημαϊκές αντιλήψεις συγχρονισμένες με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την αποδόμηση ή με την ταρίχευση και την αναμφισβήτητη συνήθεια, αέναη νεωτερικότητα και ανούσια πρωτοτυπία από τη μια, ακινησία και βαρετή επανάληψη από την άλλη. Η ουσία του ανθρώπου δεν αλλάζει με την «πρόοδο». Αλλού είναι το ζητούμενο. Η τέχνη πάντα διαπραγματεύται την αθανασία εν ζωή, μνημειώνει ζωντανή τη μνήμη, την ιστορία, συγκρατεί και συντηρεί ολόφρεσκο το νόημα και την αξία της ομορφιάς, του ιδανικού, του αγαθού. Δεν έχει σχέση με τις εφήμερες αντιλήψεις αλλά με την επικαιρότητα της αιωνιότητας στην κάθε μας στιγμή.

Η δύναμη των έργων σας, βρίσκεται όχι μόνο στην πειστικότητα της αναπαράστασης αλλά και στην... υπαινικτική αναφορά τους σε άλλες ουσίες. Πώς το καταφέρνετε αυτό;
Δεν ξέρω. Οι άλλες ουσίες, το πνεύμα δηλαδή, είναι απρόοπτο. Όπου θέλει πάει και πάντα διαφεύγει από κατατάξεις και αποκλεισμούς που επιβάλουν όσοι ματαιοπονούν να το εξουσιάσουν. Ας έχουμε τουλάχιστον τη δυνατότητα να το αναγνωρίζουμε κάθε φορά που αποκαλύπτεται. Αρκεί.
Τι σημαίνει εικαστικός και απο πού αντλείτε την έμπνευση σας;
Δεν με ενδιαφέρει το είκασμα του κόσμου αλλά το νόημά του και η σχέση του με τους ανθρώπους γύρω μας. Η αναγωγή μας στο υψηλό και το κύριο. Ζωγραφίζω και καταλαβαίνω τη ζωγραφική σαν ένα φωτεινό παραπέτασμα μπροστά απ’ το χάος, μετέωρη πάντα στο σκοτάδι.
Πάρα πολλά και άσχετα μεταξύ τους ερεθίσματα με έχουν επηρεάσει. Είναι ακατανόητα σοφά μοιρασμένη παντού η ουσία. Λίγο εδώ, λίγο εκεί. Τίποτε από μόνο του δεν μπορεί να αντέξει το βάρος της ερμηνείας του κόσμου. Αρπάζω λοιπόν κι εγώ σαν κλέφτης ό,τι με συναρπάζει, απ όπου κι αν προέρχεται το νεύμα. Όλος ο κόσμος χωράει μέσα μας!

Πού θα τοποθετούσατε σήμερα την ελληνική τέχνη μέσα στο παγκόσμιο εικαστικό τοπίο;
Δεν έχει σύνορα η τέχνη αλλά και δίχως πόλη δεν δημιουργείται πολιτισμός. Χρειάζεται αυτογνωσία και συνείδηση του τόπου και της ιστορίας μας. Αν εμείς υποτιμάμε το πρόσωπό μας κανείς δεν θα μπεί στον κόπο να το κοιτάξει, πόσω μάλλον να σκύψει και να το αγκαλιάσει. Άραγε θέλουμε να είμαστε κάτι διακριτό ή μας αρκεί να είμαστε εφάμιλλοι των ευρωπαϊκών, των αναπτυγμένων, των μοντέρνων, των διεθνών ή δεν ξέρω κι εγώ ποιών; Ποιό είναι το κριτήριο του καλού που προκρίνουμε; Ευθύνη του καθενός μας είναι να το θέσει, να ‘δει τ η μορφή του και να απολαύσει τους όποιους καρπούς του.

Αν και κανείς γονιός δεν διαχωρίζει τα παιδιά του, θα ήθελα να μας πείτε αν υπάρχει κάποιο έργο σας στο οποίο να έχετε ιδιαίτερη αδυναμία.
Όσα απ’αυτά που κάνω μπορούν να σταθούν ευπρεπώς και να σώζουν τον εαυτό τους ενώπιόν μας, σε ένα μόνο έργο αποσκοπούν. Να συγκρατήσουν την εικόνα της ζωής που μας δαπανά αδαπάνητη. Αλλά αυτό είναι πάντα ατελές και αδύνατο. Ευτυχώς! Για να ξαναπροσπαθούμε καλύτερα και να βρίσκει έτσι η ζωή το νόημά της. Τα έργα μας είναι οι αμερόληπτοι και ασφαλείς μάρτυρες των δυνατοτήτων και των επιλογών μας.

Πού μπορεί να θαυμάσει κανείς τα έργα σας;
Από 17 Ιουλίου μέχρι τέλος Αυγούστου, θα εκτίθενται στην Ερμούπολη της Σύρου «τα στοιχειώδη». Σ’ αυτήν την τελευταία ενότητα έργων μου, που πρωτοεκτέθηκε το χειμώνα στο μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, παιδεύομαι με το μέτρο στα ζητούμενα του ανθρώπου. Στοχάζομαι μιαν ανάταση. Να ορθώσουμε το ανάστημά μας απαλλαγμένοι από τα περιττά. Να ξαναδούμε τις ανάγκες μας. Μια λιτή ευημερία ονειρεύομαι. Μετά το καλοκαίρι θα ακολουθήσει μια περιοδεία τους σε αρκετές πόλεις που έχουν την πρόθεση και τη δυνατότητα να τα φιλοξενήσουν.

Το έργο, τόσο το θέμα, όσο και το αποτέλεσμα, εξαρτάται από την ψυχολογία του καλλιτέχνη;
Από αλλού μάλλον εξαρτάται και η ψυχολογία του καθενός μας και τα έργα μας. Ζούμε εν κοινωνία, εκεί δημιουργούμε και εκτιθέμεθα.

Ποιό έργο σας, σας «ταλαιπώρησε» περισσότερο και γιατί; Πόσος καιρός χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί;
Δεν είναι πρόβλημα ο χρόνος κι ο κόπος. Ποιός τα μετράει αυτά όταν το έργο σε συνεπάρει και σ΄ανεβάσει αλλού; Με άλλα παλεύεις, αλλού πονάς...
.............................................
Πότε ζωγραφίζετε;
Όποτε δεν μπορώ να το αποφύγω και να απολαύσω τη ζωή ανέμελα...

Η Τέχνη, πρέπει να αντιμετωπίζεται ως θρησκεία;
Δεν ξέρω. Η τέχνη βέβαια από τη φύση της θεολογεί, παλεύει με την εικόνα της αθανασίας, με το ουσιώδες και την μορφή του. Όταν το αντιλαμβάνεται κανείς έτσι, νιώθει κάποιο δέος, έναν σεβασμό, όχι μόνο απέναντι στο επίτευγμα, αλλά και στην αγωνία και την προσπάθεια, στις δυνατότητες και τις αδυναμίες του ανθρώπου...

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;
Ο κόπος και η επιμονή ανταποδίδουν αναμφίβολα καρπούς και οφέλη αλλά το χάρισμα δεν διδάσκεται ούτε κατακτάται. Παρέχεται δωρεάν και είναι άγνωστες κι ακατανόητες τόσο οι βουλές του δωρητή όσο κι οι δυνατότητες του δώρου.



ΠΗΓΗ!!! http://www.eirinika.gr/article/35725/apokleistiko-o-koryfaios-ellinas-zografos-hristos-mpokoros-se-mia-synarpastiki

Οταν είδα λοιπον τις ελιές του Μποκόρου, την λάμψη μέσα απο τα δέντρα του την φωτίτσα απο τα καντηλάκι , την ομορφιά της φύσης του, εκτοτε δεν... ξεκόλλησα!
9 χρόνια μετά την τελευταία του δουλειά, ο Αγρινιώτης ζωγράφος που προτιμά το ξύλο από τον καμβά, επανήλθε τον περασμένο χειμώνα με Εκθεση στο Μουσείο Μπενάκη. Η ίδια έκθεση με τον τίτλο «τα Στοιχειώδη» , θα περιοδεύει τώρα το καλοκαίρι ανά την Ελλάδα ενώ σε λίγες μέρες κάνει εγκαίνια στη Σύρο.
Σε πρόσφατη άλλη συνέντευξη του, είπε οτι περνάει διαστήματα στην Πάτμο όπου «Αφιερώνω μεγάλα διαστήματα για να είμαι έξω στη φύση, να περιποιούμαι τα δέντρα, να σκαλίζω, να φυτεύω τη γη. Ολα αυτά τα βρίσκω πολύ παραγωγικά. Ετσι, μετέχω στον κόσμο και κυρίως μαθαίνω πώς είναι η φύση. Προσωπικά, θεωρώ πολύ σπουδαία αυτή τη σχέση».
Στη συνενευξη του στο eirinika

- Ένα μάθημα είν’ η ζωή. Επ’ αγαθό ή όχι, εμείς αποφασίζουμε.
- Έφηβος όμως αρνιόμουνα να εμπιστευτώ το χάρισμα, πίστευα ότι έπρεπε να παλέψω ν’ αλλάξω τον κόσμο.
- Τί μπορεί δηλαδή να κάνει, σ’ αυτόν τον καιρό της ταχύτητας και της ακατάπαυστης ανανέωσης, η ζωγραφική, που, από τη φύση της, παράγει σταθερές εικόνες και προσδοκά στην αιωνιότητα;
- καταλαβαίνω τη ζωγραφική σαν ένα φωτεινό παραπέτασμα μπροστά απ’ το χάος, μετέωρη πάντα στο σκοτάδι.
- Αρπάζω λοιπόν κι εγώ σαν κλέφτης ό,τι με συναρπάζει, απ όπου κι αν προέρχεται το νεύμα. Όλος ο κόσμος χωράει μέσα μας!
- Η ελια; Μια φωτεινή ομολογία στο πουθενά του σκότους. Αυτό ένιωθα να παιγνιδίζει στη διάφανη σκιά της.
- Η ελιά Έγινε οικουμενικό σύμβολο ειρήνης και ευζωίας υλικής.....
- Ζούμε εν κοινωνία, εκεί δημιουργούμε και εκτιθέμεθα.
- ......και τη μητέρα μου, που μού’λεγε πως έστιψε ρόδια κι ήταν ο πρώτος χυμός καρπών της γης που γεύτηκα μωρό.
- Η τέχνη πάντα διαπραγματεύται την αθανασία εν ζωή, μνημειώνει ζωντανή τη μνήμη, την ιστορία, συγκρατεί και συντηρεί ολόφρεσκο το νόημα και την αξία της ομορφιάς, του ιδανικού, του αγαθού
*******
Πώς και αποφασίσατε να αφησετε τη Νομική ( Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης) για τη Ζωγραφική; Πότε είπατε το οριστικό «ναι, θέλω να γίνω ζωγράφος»;
Υπήρξε σπουδαία η μαθητεία στη Νομική. Ήθελα να μάθω πώς μπορούν οι νόμοι να οργανώνουν και να βελτιώνουν μια κοινωνία. Δεν είχα ακόμη καταλάβει την απαράμιλλη δύναμη του παραδείγματος. Με παρέσυραν νεοφώτιστον οι κοινωνικοί αγώνες της εποχής κι άργησα να συνειδητοποιήσω ότι μόνο τον εαυτό μας μπορούμε ν’ αλλάξουμε και ότι αυτό το ελάχιστο είναι η μέγιστη συμβολή μας στην όποια βελτίωση του κόσμου. Χρειάστηκε καιρός και κόπος για να διακρίνω την αφανή αρμονία του προφανούς. Να νιώσω την ομορφιά συντελεσμένη ολόγυρά μας. Απέναντί της δοκιμαζόμαστε. Αυτήν αναζητούμε, να τη φτάσουμε, να τη δούμε. Απρόοπτη. Παιδευόμαστε υπηρετώντας την. Μορφώνουμε το πρόσωπό μας. Ένα μάθημα είν’ η ζωή. Επ’ αγαθό ή όχι, εμείς αποφασίζουμε.

Πότε αρχίσατε να ζωγραφίζετε; Από μικρή ηλικία;
Ζωγράφιζα από μικρό παιδί, πριν πάω στο σχολείο. Έφηβος όμως αρνιόμουνα να εμπιστευτώ το χάρισμα, πίστευα ότι έπρεπε να παλέψω ν’ αλλάξω τον κόσμο. Μετά τη Νομική (1975-1979) κι ένα μεσοδιάστημα αναποφάσιστου προβληματισμού, βρέθηκα το 1983, αμήχανος, στη Ανώτατη Σχολή των Καλών Τεχνών της Αθήνας. Επί χρόνια νόμιζα πως ξέπεσα στη ζωγραφική ναυαγός. Δύο θεμελιώδη ερωτήματα με βασάνιζαν: τί μπορεί, κατ’ αρχήν, να μας αφορά, ως τέχνη, σε μια κοινωνική συνθήκη που μας προτρέπει στην συνεχή απόρριψη και αντικατάσταση του παλιού από κάτι όλο και πιο νέο;
Τί μπορεί δηλαδή να κάνει, σ’ αυτόν τον καιρό της ταχύτητας και της ακατάπαυστης ανανέωσης, η ζωγραφική, που, από τη φύση της, παράγει σταθερές εικόνες και προσδοκά στην αιωνιότητα;
Και τί έχει να προσφέρει η ζωγραφική σε ένα κοινό που ως επί το πλείστον, χαριτωμένα αλλά αμήχανα, δηλώνει ότι ...δεν ξέρει από τέχνη;
Σε ποιούς λοιπόν απευθύνεται; Γιατί να της αποτίουμε σεβασμό και αξία; Ακόμα με το νόημά της παιδεύομαι. Δυσκολεύομαι να το διακρίνω από ‘κείνο της ζωής.
......................................................................................
Η ελιά, η ροδιά και το πρόσφορο ήταν τα τρία θέματα που σας καθιέρωσαν ... τι σας κάνει να ζωγραφίζετε με τόση αγάπη για την ελληνική γη και παράδοση;
Μετά από τα έργα της μαθητείας στο πραγματικό, που εκτέθηκαν στην Ώρα του Μπαχαριάν το 1989, έμπλεξα με πειρασμούς του αόρατου. 1993 παρουσίασα στην γκαλερί Ζουμπουλάκη την παραβολή της ελιάς και 1997 τα πρόσφορα. Σαν αλληγορίες του πολιτισμού τα εξέθετα. Αυτό που με ενδιέφερε δεν ήταν η εικονογράφηση της παράδοσης –στην οποία θέσει και φύσει ανήκω- αλλά η ανάδειξη της πνευματικής ουσίας στην υλική μας ζωή. Η ελιά παραστέκει από την αρχαιότητα τον πολιτισμό του τόπου και τη διατροφή μας. Έγινε οικουμενικό σύμβολο ειρήνης και ευζωίας υλικής. Ο ύστατος καρπός της όμως δεν είναι οι βρώσιμες ελιές, ούτε κ’αν το πολύτιμο λάδι τους αλλά η άϋλη φλόγα που αποδίδει εντέλει στα λαδοκάντηλα. Μια φωτεινή ομολογία στο πουθενά του σκότους. Αυτό ένιωθα να παιγνιδίζει στη διάφανη σκιά της.
Με τα πρόσφορα θέλησα να επισημάνω την ιδιαίτερη φροντίδα που καταβάλουμε στη δημιουργία της καθημερινότητας, όταν προσδοκούμε να προσεγγίσουμε πνευματικές ουσίες. Διάλεξα το κοινότερο δημιούργημά μας, τον άρτο τον επιούσιο, που με θυσιαστική επιμέλεια προσφέρουμε ως θεία κοινωνία. Μια αλληγορία για την προσφορά υλικής τελειότητας στην αϋλη τελειότητα του κόσμου. Το αντίδωρο.
Όσο για τη ροδιά και τα ρόδια της, σκεφτόμουν τη σκοτεινή ευφορία της γης και της ζωής μας, την Περσεφόνη που ανθεί και καρπίζει πριν κατεβεί στο σκοτεινό της προορισμό. Είχα στο νού μου τον πατέρα μου, να μου μιλά για την τελειότητα της καλλιεργημένης φύσης που απέδιδε ο Όμηρος περιγράφοντας το περιβόλι του Αλκίνοου στη χώρα των Φαιάκων και τη μητέρα μου, που μού’λεγε πως έστιψε ρόδια κι ήταν ο πρώτος χυμός καρπών της γης που γεύτηκα μωρό.
Αναμφίβολα είστε ένας υπηρέτης της συντηρητικής ζωγραφικής, τι είναι αυτό που σας εξιτάρει σε αυτήν; Πώς και δεν ακολουθείτε μια πιο μοντέρνα, μια πιο προοδευτική κατεύθυνση;
Κάνω αυτό που μπορώ να κάνω καλύτερα. Τι σημαίνει συντηρητικό; Τί μοντέρνο; Πολύ σύγχυση για το τίποτα. Αυτά είναι θεσμικά και προβλέψιμα. Ακαδημαϊκές αντιλήψεις συγχρονισμένες με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την αποδόμηση ή με την ταρίχευση και την αναμφισβήτητη συνήθεια, αέναη νεωτερικότητα και ανούσια πρωτοτυπία από τη μια, ακινησία και βαρετή επανάληψη από την άλλη. Η ουσία του ανθρώπου δεν αλλάζει με την «πρόοδο». Αλλού είναι το ζητούμενο. Η τέχνη πάντα διαπραγματεύται την αθανασία εν ζωή, μνημειώνει ζωντανή τη μνήμη, την ιστορία, συγκρατεί και συντηρεί ολόφρεσκο το νόημα και την αξία της ομορφιάς, του ιδανικού, του αγαθού. Δεν έχει σχέση με τις εφήμερες αντιλήψεις αλλά με την επικαιρότητα της αιωνιότητας στην κάθε μας στιγμή.
Η δύναμη των έργων σας, βρίσκεται όχι μόνο στην πειστικότητα της αναπαράστασης αλλά και στην... υπαινικτική αναφορά τους σε άλλες ουσίες. Πώς το καταφέρνετε αυτό;
Δεν ξέρω. Οι άλλες ουσίες, το πνεύμα δηλαδή, είναι απρόοπτο. Όπου θέλει πάει και πάντα διαφεύγει από κατατάξεις και αποκλεισμούς που επιβάλουν όσοι ματαιοπονούν να το εξουσιάσουν. Ας έχουμε τουλάχιστον τη δυνατότητα να το αναγνωρίζουμε κάθε φορά που αποκαλύπτεται. Αρκεί.
Τι σημαίνει εικαστικός και απο πού αντλείτε την έμπνευση σας;
Δεν με ενδιαφέρει το είκασμα του κόσμου αλλά το νόημά του και η σχέση του με τους ανθρώπους γύρω μας. Η αναγωγή μας στο υψηλό και το κύριο. Ζωγραφίζω και καταλαβαίνω τη ζωγραφική σαν ένα φωτεινό παραπέτασμα μπροστά απ’ το χάος, μετέωρη πάντα στο σκοτάδι.
Πάρα πολλά και άσχετα μεταξύ τους ερεθίσματα με έχουν επηρεάσει. Είναι ακατανόητα σοφά μοιρασμένη παντού η ουσία. Λίγο εδώ, λίγο εκεί. Τίποτε από μόνο του δεν μπορεί να αντέξει το βάρος της ερμηνείας του κόσμου. Αρπάζω λοιπόν κι εγώ σαν κλέφτης ό,τι με συναρπάζει, απ όπου κι αν προέρχεται το νεύμα. Όλος ο κόσμος χωράει μέσα μας!
Πού θα τοποθετούσατε σήμερα την ελληνική τέχνη μέσα στο παγκόσμιο εικαστικό τοπίο;
Δεν έχει σύνορα η τέχνη αλλά και δίχως πόλη δεν δημιουργείται πολιτισμός. Χρειάζεται αυτογνωσία και συνείδηση του τόπου και της ιστορίας μας. Αν εμείς υποτιμάμε το πρόσωπό μας κανείς δεν θα μπεί στον κόπο να το κοιτάξει, πόσω μάλλον να σκύψει και να το αγκαλιάσει. Άραγε θέλουμε να είμαστε κάτι διακριτό ή μας αρκεί να είμαστε εφάμιλλοι των ευρωπαϊκών, των αναπτυγμένων, των μοντέρνων, των διεθνών ή δεν ξέρω κι εγώ ποιών; Ποιό είναι το κριτήριο του καλού που προκρίνουμε; Ευθύνη του καθενός μας είναι να το θέσει, να ‘δει τ η μορφή του και να απολαύσει τους όποιους καρπούς του.

Αν και κανείς γονιός δεν διαχωρίζει τα παιδιά του, θα ήθελα να μας πείτε αν υπάρχει κάποιο έργο σας στο οποίο να έχετε ιδιαίτερη αδυναμία.
Όσα απ’αυτά που κάνω μπορούν να σταθούν ευπρεπώς και να σώζουν τον εαυτό τους ενώπιόν μας, σε ένα μόνο έργο αποσκοπούν. Να συγκρατήσουν την εικόνα της ζωής που μας δαπανά αδαπάνητη. Αλλά αυτό είναι πάντα ατελές και αδύνατο. Ευτυχώς! Για να ξαναπροσπαθούμε καλύτερα και να βρίσκει έτσι η ζωή το νόημά της. Τα έργα μας είναι οι αμερόληπτοι και ασφαλείς μάρτυρες των δυνατοτήτων και των επιλογών μας.

Πού μπορεί να θαυμάσει κανείς τα έργα σας;
Από 17 Ιουλίου μέχρι τέλος Αυγούστου, θα εκτίθενται στην Ερμούπολη της Σύρου «τα στοιχειώδη». Σ’ αυτήν την τελευταία ενότητα έργων μου, που πρωτοεκτέθηκε το χειμώνα στο μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, παιδεύομαι με το μέτρο στα ζητούμενα του ανθρώπου. Στοχάζομαι μιαν ανάταση. Να ορθώσουμε το ανάστημά μας απαλλαγμένοι από τα περιττά. Να ξαναδούμε τις ανάγκες μας. Μια λιτή ευημερία ονειρεύομαι. Μετά το καλοκαίρι θα ακολουθήσει μια περιοδεία τους σε αρκετές πόλεις που έχουν την πρόθεση και τη δυνατότητα να τα φιλοξενήσουν.

Το έργο, τόσο το θέμα, όσο και το αποτέλεσμα, εξαρτάται από την ψυχολογία του καλλιτέχνη;
Από αλλού μάλλον εξαρτάται και η ψυχολογία του καθενός μας και τα έργα μας. Ζούμε εν κοινωνία, εκεί δημιουργούμε και εκτιθέμεθα.

Ποιό έργο σας, σας «ταλαιπώρησε» περισσότερο και γιατί; Πόσος καιρός χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί;
Δεν είναι πρόβλημα ο χρόνος κι ο κόπος. Ποιός τα μετράει αυτά όταν το έργο σε συνεπάρει και σ΄ανεβάσει αλλού; Με άλλα παλεύεις, αλλού πονάς...
.............................................
Πότε ζωγραφίζετε;
Όποτε δεν μπορώ να το αποφύγω και να απολαύσω τη ζωή ανέμελα...

Η Τέχνη, πρέπει να αντιμετωπίζεται ως θρησκεία;
Δεν ξέρω. Η τέχνη βέβαια από τη φύση της θεολογεί, παλεύει με την εικόνα της αθανασίας, με το ουσιώδες και την μορφή του. Όταν το αντιλαμβάνεται κανείς έτσι, νιώθει κάποιο δέος, έναν σεβασμό, όχι μόνο απέναντι στο επίτευγμα, αλλά και στην αγωνία και την προσπάθεια, στις δυνατότητες και τις αδυναμίες του ανθρώπου...

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;
Ο κόπος και η επιμονή ανταποδίδουν αναμφίβολα καρπούς και οφέλη αλλά το χάρισμα δεν διδάσκεται ούτε κατακτάται. Παρέχεται δωρεάν και είναι άγνωστες κι ακατανόητες τόσο οι βουλές του δωρητή όσο κι οι δυνατότητες του δώρου.



ΠΗΓΗ!!! http://www.eirinika.gr/article/35725/apokleistiko-o-koryfaios-ellinas-zografos-hristos-mpokoros-se-mia-synarpastiki
Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017
Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017
Caspar David Friedrich, Η ανατολή του φεγγαριού στην θάλασσα...

Caspar David Friedrich (1774-1840) " Lever de lune sur la mer."
Κασπάρ Ντέϊβιντ Φρήντριχ,
Η ανατολή του φεγγαριού στην θάλασσα...
Μες στο χρώμα...
Lamprini T.
Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017
Βλαντιμίρ Βολέγκωφ... πορτραίτο
Portrait Demo oil on canvas, 16.02.2017 at Antique and Art Fair Stockholm 2017
Πορτραίτο επίδειξης , λάδι σε καμβά, στο Πανηγύρι Αντίκας και τέχνης, Στοκχόλμη 2017
Vladimir Volegov
Βλαντιμίρ Βολέγκωφ...
Lamprini T.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
Ετικέτες
1862
(1)
1913
(1)
2.4.2015
(1)
2020
(1)
25η Μαρτίου 1821
(3)
28η Οκτωβρίου 1940
(1)
500 δημοσιευμένα
(1)
άγαλμα
(2)
αγάπη
(3)
άγγελος
(2)
Αγγλία
(3)
Αγία Αικατερίνα
(1)
Αγία Πετρούπολη
(2)
Άγιος Νικόλαος
(1)
άγιος Σέργιος του Ραντονέζ
(1)
αγόρι
(2)
αγόρι με μπλε μάτια
(1)
αέρας
(2)
αετός
(2)
Αθήνα
(1)
ακρωτήρι
(1)
ακτή
(1)
άλογο
(9)
άμαξα
(1)
άνάγνωση
(1)
Ανάληψη
(1)
αναμνήσεις
(1)
Ανάσταση
(1)
άνδρας
(7)
Ανδρέας Τσούρκας είδη ζωγραφικής
(1)
άνθρωπος
(7)
Άνοιξη
(1)
ανώνυμος
(19)
απόγευμα
(1)
απορία
(1)
Απόστολος Ιωάννης
(1)
Απόστολος Πέτρος
(1)
απουσία
(2)
αποχρώσεις
(2)
Απρίλιος
(1)
αραβούργημα...
(1)
αράχνη
(1)
αριστοκρατία
(1)
Αρκτική
(1)
αρχαία
(10)
Αρχαία Αίγυπτος
(2)
αρχαία Ελλάδα
(5)
Αρχαία Ρώμη
(2)
αστείο
(6)
Αύγουστος
(1)
Αυστρία
(1)
αυτοκίνητο
(3)
αυτοπροσωπογραφία
(3)
αφηρημένη τέχνη
(1)
αφιερωμένο
(1)
Αφιερωμένο...
(2)
Αφρική
(2)
βάζο
(3)
βάπτιση
(2)
βάρκα
(5)
βασιλιάς
(4)
βιβλίο
(11)
βίντεο
(12)
βιογραφία
(2)
Βιολέττα Παπά
(1)
βιολί
(1)
βιτρώ
(4)
βλέμμα
(2)
Βόλος
(1)
βόλτα
(2)
βουνό
(1)
βράχος
(1)
βροχή
(6)
Βυζαντινή τέχνη
(2)
γαλήνη
(2)
Γαλλία
(1)
γάτα
(13)
Γεώργιος Ιακωβίδης
(1)
γη
(1)
γιαγιά
(1)
Γιάννης Τσαρούχης
(1)
Γιώργος Προκοπίου
(1)
γκαλλερύ
(1)
Γκυστάβ Ντορέ
(2)
γλάρος
(2)
γονείς
(1)
γράμμα
(3)
γυαλί
(2)
γυναίκα
(61)
δάκρυ
(1)
Δανία
(1)
δάσκαλος
(1)
δάσος
(4)
δέντρο
(5)
διάβασμα
(1)
διαγραφή
(1)
διάφοροι
(1)
Διόνυσος
(1)
Δον Κιχώτης
(1)
δρόμος
(1)
δωμάτιο
(2)
δώρο
(1)
εγκράτεια
(1)
εγώ
(3)
έκθεση
(2)
Εκκλησία
(7)
ελευθερία
(1)
Έλληνας
(1)
Ένας δάσκαλος κι ο μαθητής του
(1)
ενδυμασία
(1)
έντομο
(2)
εξοχή
(4)
Εξωτερικό
(1)
επάγγελμα..
(2)
Επισκέπτες του Λονδίνου
(1)
επιστήμονας
(1)
Επιτάφιος
(2)
Επιτάφιος θρήνος
(1)
έργο τέχνης
(1)
Ερρίκος 8ος
(1)
εστιατόριο
(1)
εσωτερικό σπιτιού
(1)
Εύα Φιλίππου
(1)
ευχές
(1)
Έφη
(1)
εφημερίδα
(1)
Ζαφειροπούλου Κατερίνα
(2)
ζευγάρι
(7)
ζευγάρι σε βαγόνι τραίνου
(1)
ζωγραφιά
(27)
ζωγραφική
(22)
ζωγράφος
(10)
ζώο
(16)
η Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων
(1)
Η βίλα της Farnesina
(1)
η ζωή του Χριστού
(1)
η καρακάξα
(1)
ηθοποιός
(1)
ηλικιωμένος
(1)
ηλιοβασίλεμα
(1)
ήλιος
(4)
Ηφαίστειο
(1)
Ηenry Farrer
(1)
θάλασσα
(31)
θαλασσογραφία
(1)
Θάλεια Φλωρά-Καραβία
(1)
θάνατος
(1)
θέατρο
(1)
Θεόδωρος Ράλλης
(2)
Θεόφιλος
(1)
θρησκεία
(3)
Ιαπωνία
(3)
ιδέες
(1)
Ιερά Καρδιά
(1)
Ιησούς
(2)
Ιμπρεσσιονισμός
(2)
Ινδία
(1)
Ινδιάνοι
(2)
ΙΝΟ
(1)
ίντερνετ
(1)
ιππότης
(1)
Ιρλανδία
(1)
Ιταλία
(5)
καιρός
(1)
καλημέρα
(2)
καληνύχτα
(3)
καλό Πάσχα
(2)
καλοκαίρι
(3)
καλόν μήνα
(1)
κανάτα
(1)
καπέλλο
(1)
καρδιά
(2)
καρέκλα
(1)
καρναβάλι
(2)
κατάστημα
(1)
καφφές
(6)
κήπος
(5)
κιθάρα
(1)
Κινέζοι
(1)
κίνηση
(1)
κινητό
(1)
κινούμενα σχέδια
(1)
κίτρινο
(4)
κόκκινο
(1)
κόρη
(2)
κορίτσι
(22)
κοτσιδάκια
(1)
κούκλα
(1)
κούραση
(1)
κρεββάτι
(1)
Κρήτη
(1)
κυάλια
(1)
κύκνος
(1)
κυρία
(4)
κυρία με καπέλλο
(1)
κύριος
(1)
Κωνσταντίνος Βολανάκης
(1)
λάβα
(1)
Λαμπρινή Τζούρκα
(2)
λεπτομέρεια
(3)
λεωφορείο
(1)
λίγες γραμμές... έτσι...
(1)
λιμάνι
(1)
λίμνη
(8)
λουλούδι
(18)
μαγειρική
(1)
μάθημα ζωγραφικής
(1)
μαθητής
(1)
Μαρία Αριστείδου
(1)
Μαρκ Σακάλλ
(1)
μάτι
(3)
μελάνι
(1)
μελέτη
(2)
μέλλον
(1)
Μεξικό
(1)
μητέρα
(9)
μηχανάκι
(1)
ΜΙΚΕΛΑΝΤΖΕΛΟ
(1)
μικρό
(2)
μικρό αγόρι
(1)
μόδα
(1)
μολύβι
(1)
μοναξιά
(5)
μονοπάτι
(1)
μοντέρνα τέχνη
(1)
μουσείο
(7)
μουσική
(8)
μπάνια
(1)
Μπαρτολόμε Εστεμπάν Μουρίλο
(1)
Μπερτέ Με
(1)
μπλε
(2)
μύλος
(1)
μωρό
(2)
μωσαϊκό
(1)
Ναύπλιο
(1)
νεκρά φύση
(4)
νερό
(1)
νησί
(4)
Νικηφόρος Λύτρας
(3)
Νικόλαος Γύζης
(2)
Νικόλαος Λύτρας
(1)
Νταντα
(1)
νύχτα
(5)
ξαπλώστρα
(1)
ξύλο
(1)
Ο Ευαγγελισμός
(1)
ο κήπος της νονάς
(1)
Ο Πύργος της Βαβέλ
(1)
Οι αρραβωνιασμένοι
(1)
Οι ώρες της ημέρας
(1)
οικογένεια
(5)
Ολλανδία
(1)
ομορφιά
(1)
ομπρέλλα
(3)
όνειρο
(1)
ορυκτό
(4)
ορχήστρα
(1)
παγκάκι
(1)
πάγος
(1)
πάθη
(1)
παιγνίδι
(6)
παιδί
(36)
παιδική ζωγραφιά
(2)
παλάτι
(2)
Παναγία
(2)
Παναγιώτης Ζωγράφος
(1)
Πανεπιστήμιο
(1)
πανί
(1)
Παπά Αγλαΐα
(1)
Παραδειγματική συμπεριφορά
(1)
παραδοσιακός χορός
(1)
παράθυρο
(6)
παραλία
(2)
Παρθένης
(2)
Παρίσι
(6)
Πάσχα
(1)
πατέρας
(3)
Παύλος Μαθιόπουλος
(1)
Πειραιάς
(1)
περιέργεια
(1)
περιστέρι
(1)
πεταλούδα
(1)
πιάνο
(2)
πιγκουΐνος
(1)
πίνακας
(3)
πισίνα
(2)
πλοίο
(7)
πνεύμα
(1)
ποδήλατο
(1)
ποίηση
(3)
πόλη
(4)
Πολωνία
(1)
Πομπηΐα
(1)
ποντίκι
(2)
πόρτα
(2)
πορτραίτο
(8)
ποτάμι
(6)
ποτήρι
(3)
ποτό
(1)
πουαντιγισμός
(1)
πράσινο
(4)
προστασία
(1)
πρόσωπο
(13)
προσωπογραφία
(3)
πρώτη ανάρτηση
(1)
πτηνό
(22)
πτήση
(1)
πυρογραφία
(1)
Πωλ Σεζάν
(1)
ρεαλιστική ζωγραφική
(1)
Ρενουάρ
(1)
Ριχάρδος Γ'
(1)
ροδάκινα
(1)
ρούχα
(5)
Ρώμη
(1)
Ρωσσία
(4)
σαλόνι
(1)
ΣΑΝ ζωγραφιά
(14)
σέλας
(1)
σκέψη
(4)
σκιά
(1)
σκιές
(1)
σκύλος
(15)
Σούμπερτ
(1)
Σόφιλος
(1)
σπίτι
(21)
Σπύρος Βασιλείου
(3)
Σπύρος Καραχάλιος
(1)
στάση
(1)
Σταύρωση
(2)
στο πρωϊνό
(1)
στυλό
(1)
σύγκριση
(1)
σύζυγος
(3)
Σύμη
(1)
συνθέτης
(1)
σύννεφα
(2)
συντήρηση έργων τέχνης
(2)
Σύρος
(1)
σχετικότητα
(1)
σχολείο
(1)
σχολή
(1)
σώμα
(1)
Ταβέρνα
(1)
ταινία
(3)
ταξείδι
(1)
τέλεια
(1)
τέμπερα
(4)
τέχνη
(7)
τεχνολογία
(3)
Τζο
(1)
το σπίτι του Άντερσον
(1)
τοιχογραφία
(5)
τοίχος
(1)
τοπίο
(3)
τραγούδι
(2)
τραίνο
(5)
τραπέζια
(2)
τριαντάφυλλο
(2)
τσάί
(3)
τσολιάς
(1)
Τilda Shalof
(1)
ύπαιθρος
(2)
ύπνος
(4)
υπολογιστής
(2)
ύφασμα
(3)
φαγητό
(7)
φάντασμα
(1)
φαράγγι
(1)
φάρος
(3)
φεγγάρι
(9)
Φθινόπωρο
(1)
φίδι
(1)
φίλη
(1)
φίλος
(2)
Φιλοσοφική
(1)
Φλαμανδία
(1)
Φλαμουριά
(1)
Φλώρα
(1)
φόρεμα
(4)
φούρνος
(1)
φροντίδα
(2)
φρούτο
(8)
φτερά
(1)
φύση
(8)
φυτό
(5)
φως
(2)
Φώτης Κόντογλου
(1)
φωτογραφία
(4)
Χάινριχ Χάσελχορστ
(1)
Χανς Χολμπάϊν ο νεώτερος
(1)
χαρά
(1)
Χαρά Θεοδωρίτση
(3)
χαρακτική
(1)
χελιδόνια
(1)
χέρι
(4)
χιονάνθρωπος
(1)
χιόνι
(4)
χορός
(3)
Χρήστος Λάσκαρης
(1)
Χρήστος Μποκόρος
(2)
Χριστός
(1)
Χριστός Ανέστη
(1)
Χριστούγεννα
(1)
χρόνια πολλά
(6)
χρυσόψαρο
(1)
χρώμα
(33)
χτένισμα
(1)
Χωριατόπαιδο στο μπαλκόνι
(1)
χωριό
(3)
ψάρεμα
(1)
ψάρι
(5)
ψηφιδωτό
(2)
ψωμί
(1)
Ώρα για πικνίκ
(1)
A Forest Walk in Autumn
(1)
A. Modigliani
(1)
Abe Toshiyuki
(1)
Addie
(1)
Admiring Glances
(1)
Albert Anker
(1)
Albert Bierstadt
(1)
Albert Lynch
(2)
Albrecht Dürer
(2)
Alfred Morgan
(1)
Alice Hoschedé au jardin
(1)
Alphonse Mucha
(2)
Angelica Privalihin
(1)
Ann Mortimer
(1)
Anna Ancher
(1)
Anninos
(1)
Anselm Feuerbach
(1)
ANTON KASHSHAI
(1)
Anubis
(1)
ART-TRAVELLER
(1)
Artemisia Gentileschi
(1)
Arthur Braginsky
(1)
Arthur Hacker
(1)
Arthur Rimbaud
(1)
automat
(2)
Bailly
(1)
Bernie Mitchell
(1)
blog
(1)
Bob Ross
(1)
Brian Neher
(1)
Bruno Di Maio
(1)
Camille Pelletan
(1)
Camille Pissarro
(1)
Capella Sistina
(1)
Caravaggio
(2)
Carl Carlsen
(1)
Carl Olof Larsson
(1)
Carl Vilhem Holsøe
(1)
Carl Von Bergen
(1)
Carol Cloar
(1)
Caspar David Friedrich
(2)
Charles Spencelayh
(1)
Childe Hassam
(1)
Chloe Moretz
(1)
chop suey
(1)
Christian Krohg
(1)
Christian Schloe
(1)
Christiane Vleugels
(1)
Chuvashev Oleg
(1)
Claire Henley
(1)
Claude Lefebvre
(1)
Claude Monet
(11)
Compartment Car
(1)
Crépuscule à Venise
(1)
Da Vinci
(1)
David Hockney
(1)
David Jon Kassan
(1)
Degas
(1)
Digital
(1)
Domenico Ghirlandaio
(1)
Donald Demers
(1)
Donna Dewberry
(1)
Drilon
(1)
Duck Shooters
(1)
Ed-Mun
(1)
Edgar Degas
(1)
Edmund Blair Leighton
(1)
Edouard John Mentha
(1)
Edward Hopper
(17)
El Greco Δομήνικος Θεοτοκόπουλος
(1)
Emile Blémont
(1)
Emile Claus
(1)
Emile Friant
(1)
Émile Munier
(1)
Enoch Fairhurst
(1)
Ernest Rouart
(1)
Ernest Welvaert
(1)
Eugène Burnand.Ανάασταση
(1)
Eugene Lushpin
(1)
Eyvind Earle
(1)
facebook
(3)
Federico Garcia Lorca
(1)
Ferdinand Georg Waldmuller
(1)
Flora Matte
(1)
Forêt de bouleaux
(1)
François Boucher
(1)
Frank Markham Skipworth
(1)
Frank Stella
(1)
Frank Weston Benson
(1)
Frantisek Dvorak
(1)
Frédéric Bazill
(2)
Frits Thaulow
(1)
Garry Bunt
(1)
Georg Friedrich Kersting
(1)
George Roux
(1)
George William Joy
(1)
Gerard Sekoto
(1)
Giotto Di Bondone
(2)
Giovanni Domenico Tiepolo
(1)
Girl Knitting on Hop Background
(1)
Giverni
(1)
google
(1)
graffiti
(5)
Gregory Frank
(1)
Gustaf Fjaestad
(1)
Gustav Klimt
(2)
Gustave Courbet
(1)
Guy Pène du Bois
(1)
Helena Hauss
(1)
Henri Cartier-Bresson
(1)
Henri Lebasque
(1)
Henri Matisse
(1)
Hjalmar Munsterhjelm
(1)
Horatio Henry Couldrey
(1)
Iμπρεσσιονισμός
(1)
Iman Maleki
(1)
Ivan Aivazowsky
(1)
Iwona Lifsches
(1)
Jacek Yerka
(1)
Jackie and Oopjen
(1)
James Tissot
(2)
Jan Matejko
(1)
Jan Voerman
(1)
Jason de Graaf
(1)
Jean Aicard
(1)
Jean Pierre Lorand
(1)
Jean-Jacques Sempé
(1)
Jeff Rowland
(1)
Jenny Keith-Hughes
(1)
Jo In Wyoming
(1)
Joaquin Sorolla
(1)
Johannes Itten
(1)
Johannes Vermeer
(3)
John George Brown
(1)
John Singer Sargent
(4)
Jonathan Mofy
(1)
Joseph F Rotella
(1)
Jr.
(1)
Julien de Casabianca
(1)
Kandisky
(1)
Karin Jurick
(1)
Kawase Hasui
(1)
La maison bleue
(1)
Lady writing a letter with her maid.
(1)
Lamprini Tzo
(4)
Laura Clement
(1)
Laurits Andersen Ring
(1)
Lee White
(1)
Léon Valade Ernest d'Hervilly
(1)
Leonid Afremov
(1)
Leonidas Giannakopoulos
(1)
Liu Shih-Tung
(1)
Louis Antoine Léon Riesener
(1)
M. C. Escher
(1)
Madame de Pompadour
(1)
Madame Ramon Subercaseaux
(1)
Madonna of the Lilies
(1)
Marc Chagall
(1)
Maria Louise Kirk
(1)
Marianne von Werefkin
(1)
Marie Francois Firmin-Girard
(2)
Mary Cassatt
(1)
Masuko Masuda
(6)
Maurice Prendergast
(1)
Maxfield Parrish
(1)
Michael Peter Ancher
(1)
Millani
(2)
Miro
(1)
N.C. Wyeth
(1)
Nanny's House
(1)
Newell Convers
(1)
Nigel Van Wieck
(1)
Nightfall
(1)
Nikolai Petrovich Bogdanov-Belsky
(1)
Nikthebiz
(2)
Okada Koichi
(1)
Olga Kıys
(1)
Orly Faya
(1)
Oscar Bluemner
(1)
Paul Dominique Philippoteaux
(1)
Paul Klee
(1)
Paul Verlaine
(1)
Paysage de port Lligat
(1)
Peder Mørk Mønsted
(1)
PETR PETROVIÇ KONCHALOVSKY
(1)
petros vrellis
(1)
Philip Alexius de László
(1)
PICASSO
(4)
Pierre Auguste Renoir
(2)
Pierre Bergaigne
(1)
Pierre Elzéar
(1)
Piet Mondrian
(1)
Pieter Bruegel
(3)
Pioppi sul fiume Epte
(1)
Primavera
(1)
Private - Keep Out
(1)
Promenade en bateau
(1)
Raffaello Sanzio
(1)
Rembrandt
(3)
Rene Magritte
(6)
Rene PleinAir
(1)
Rene Schute
(1)
Ricardo LOPEZ-CABRERA
(1)
Richard Remblier
(1)
Ridolfo Ghirlandaio
(1)
Rogier van der Weyden
(1)
Saint Sergius of Radonezh
(1)
Sally West
(1)
Salvador Dalí
(1)
Sandro Botticelli
(1)
Sanford Robinson Gifford
(1)
Sergei Arsenevich Vinogradov
(1)
Shania McDonagh
(1)
Simon Glücklich
(1)
Sir Edward John Poynter
(1)
Spirit
(1)
Stańczyk
(1)
Stefan Pabst
(1)
Stevan Dohanos
(1)
stitching the standard
(1)
Summer at the datcha
(1)
Sun and Shadow in the Mountains
(1)
Sybile Art
(1)
Tamara Laporte.
(1)
the empty chair
(1)
the flying carpet
(1)
the long leg
(1)
The Martha McKeen of Wellfleet
(1)
The old shoemaker
(1)
Thomas Danthony
(1)
Tired Museum Feet
(1)
Tonia Vasilaki
(1)
Tony Gittens
(1)
Two Sisters on the Terrace Flowers
(1)
Valery Blokhin
(1)
Van Gogh
(12)
Vasnetsov Victor
(2)
Vida Gabor
(1)
video
(4)
view of Deft
(1)
Vilhelm Hammershøi
(1)
Vladimir Volegov
(1)
Vladislav Nagornov
(1)
Wilhelm Menzler
(1)
William Clarke Wontner
(1)
William Henry Haskell Coffin
(1)
William Henry Margetson
(1)
William McTaggart
(1)
William Tylee Ranney
(1)
Winslow Homer
(2)
Woman Cutting Bread
(1)
Woman in a White Dress
(1)
YOSYP GARANI
(1)
Yuriy Ratush
(1)
Zhao Wuchao
(1)